luni, 24 februarie 2014

Muzica - în cunoştinţă de cauză

Motto: “De gustibus non disputandum est"
Gusturile nu se discută, e adevărat (fiecare cu ... ale lui), dar cu siguranţă ele se poate educa. Unul dintre acestea este gustul pentru muzică.
Este deprimant şi de prost gust să ajungi la un eveniment la care ai fost invitat şi să constaţi că urechile îţi sunt invadate de un gen de muzică pe care îl deteşti, sau pe care îl consideri cel puţin nepotrivit cu evenimentul şi cu invitaţii. E adevărat, e greu să mulţumeşti două persoane, dară-mi-te o adunare întreagă şi cu cât participanţii sunt mai mulţi, cu atât creşte dilema organizatorilor, întrucât, vrem nu vrem, muzica pluteşte în aer în mod egal pentru toţi.
Auzim permanent fel de fel de discuţii legate de gusturile muzicale, extrem de controversate şi de multe ori aprinse, mai ales atunci când se întâmplă ca cineva să ţină cu tot dinadinsul să-şi facă cunoscute gusturile în public şi încearcă să şi le impună - ca pe un panaceu universal - oriunde şi cu orice ocazie fără a le păsa câtuşi de puţin de preferinţele celor din jurul său.
Dar v-aţi pus vreodată întrebarea de ce avem o asemenea diversitate de gusturi muzicale? Oare ştim noi ce vrem? Ştim noi precis ce ne place? Şi mai ales, ştim “de ce” ne place? Ştim noi să recunoaştem şi să facem diferenţa între noianul de genuri şi stiluri muzicale? Ştim noi să ascultăm muzica? Ştim să o conceptualizăm? Muzica, o ascultam sau doar o auzim? O simţim? Rezonează ea în interiorul nostru, sau ne rezumăm doar la a o auzi în mod neutru, pe fundal...
Pentru a ne putea răspunde la toate aceste întrebări, avem nevoie să cunoaştem măcar cât de cât materia în cauză: muzica!
Şi aici s-ar putea ca vreunul să-mi reproşeze:
-          Hai mă, ne laşi? Ce, te dai şi muzicolog acuma? Adică ce vrei să spui, că-s incult(ă) şi că nu ştiu ce-i aia muzica. Îmi spui tu mie ce anume trebuie să-mi placă şi ce nu? Îmi place ce-mi place, pentru că-mi place, auzi? C-aşa-mi place mie, clar?
-          Clar, dragă, stai liniştit, că nu-ţi spune nimeni ce trebuie să-ţi placă. Şi nici n-am dreptul să-ţi contest gusturile, după cum n-ar avea nici o greutate nici aprobarea mea pentru acestea. Îţi place ce-ţi place pentru că de-a lungul vieţii tale ai fost şi eşti influenţat în alegerile tale de ambientul în care te-ai dezvoltat şi trăieşti ca om. O să te rog doar să-mi dai voie să te informez că muzica, la rândul ei, te influenţează, în bine sau în rău, în funcţie de ce şi cum asculţi dar şi de cum te raportezi la ceea ce asculţi. Îţi spun doar că ceea ce asculţi contribuie la definirea ta ca om. Vei vorbi şi te vei comporta în funcţie de muzica pe care o asculţi. Cu alte cuvinte: „Eşti ceea ce asculţi !
Dacă te interesează subiectul, îţi spun că n-ar fi rău, ca pe lângă urechi să-ţi deschizi şi mintea un pic atunci când asculţi muzica, măcar atât cât îţi trebuie ca să înţelegi dacă ţi se potriveşte sau nu. Asta ţine de un minim de educaţie muzicală.
Şi dacă în continuare te mai interesează, am putea începe cu un pic de informare muzicală:
Să vedem mai întâi, ce este muzica?
Conform http://dexonline.ro/definitie/muzica este "arta de a exprima sentimente si idei cu ajutorul sunetelor combinate intr-o maniera specifica, precum si o stiinta a sunetelor considerate sub raportul melodiei, al ritmului si al armoniei".
Scurt şi cuprinzător! "Muzica este deci o artă care trebuie să-ţi transmită ceva ... o stare, un sentiment, o idee". 
În acelaşi timp, conform celor de la Wikipedia, o sursă enciclopedică de nivel mondial, extraordinar de bine documentată, termenul de muzică, derivă din limba greacă( mousikē) şi nu reprezintă altceva decât arta combinării notelor într-o anumită succesiune și simultan într-o anumită formă, plăcută estetic, organizarea ritmică a acestor note și integrarea lor într-o lucrare completă.
Mai departe, pentru a afla unul dintre posibilele răspunsuri la dilemele noastre de mai sus şi pentru a ne da seama de vastitatea, de multitudinea de sensuri, de înţelesuri, de genuri şi de forme ale termenului de “muzică”, o să apelăm tot la profesionalismul celor de la Wikipedia, invitându-vă să accesaţi link-ul:
Lucrarea encicopedică este una de tip informativ şi evită de a intra aprofundări de tip tehnic, ceea convine perfect scopului nostru din acest articol şi anume acela de a ne astâmpăra cât de cât setea de informare şi de cunoaştere.
Vă sugerez să plimbaţi muose-ul peste text şi să daţi click pe cuvintele colorate pentru a avea posibilitatea să vi se deschidă noi ferestre, cu explicaţii suplimentare pentru termenele respective.
Va mai reţin atenţia doar atât cât să vă prezint una dintre definiţiile date aici, unui anumit gen de muzică:
·         Manea = produs muzical comercial de proastă calitate, realizat în mare parte de cetăţeni de etnie rromă. O parte din piese sunt realizate prin plagierea parţială sau totală a unor compoziţii de origine turcească, grecească şi chiar românească. Versurile sunt alcătuite din expresii argotice, dintr-un vocabular "bogat" în greşeli gramaticale, care promovează stilul de viaţă antisocial, incult şi vicios.
·         Consumatorii acestui produs sunt în mare parte persoane cu o educaţie şi o cultură săracă.

Mai multe despre acest fenomen care ne flagelează contemporaneitatea, veţi găsi tot pe Wikipedia, (sursă absolut neutră, ce nu poate fi acuzată sub nici o formă că ar avea ceva, cu cineva anume) accesând link-ul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Manele.
Vă doresc spor la informare şi iluminare!


* Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

5 comentarii:

  1. ma asteptam sa gasesc si un videoclip preferat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca voi gasi colaboratori voluntari am in proiect un fel de jurnal on line pentru romanii de pretutindeni (vezi grupul facebook "Traditii, cultura si identitate romaneasca in Umbria si nu numai).
      Am avut o astfel de tentativa anul trecut, dar l-am abandonat din cauza serviciului. Erau prevazute rubrici muzicale cu cate o melodie a zilei pentru fiecare gen principal de muzica, o poezie, un portret de roman celebru, tabloul zilei, geografia zilei, bancul zilei, povestea serii, precum si o editie de Week-end, cu o rubrica a unui psiholog, o rubrica de istorie, un film si o piesa de teatru.

      Ștergere
  2. Ce proiect excelent, abia astept sa-l realizezi. Eu vin cu ideea sa utilizezi platforma Wordpress. Nu am cont de facebook ca sa vizitez grupul mentionat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Are facilitati suplimentare fata de blogspot?
    Cum va contactez? Dupa cum vedeti aici imi apareti ca simplu anonim?

    RăspundețiȘtergere
  4. Are si avantaje si dezavantaje. Puteti crea un cont de proba de la
    https://ro.wordpress.com/
    La finanul paginii, in stanga, gasiti butonul - Create your own website
    Dupa care completati
    - adr de email
    - nume user
    - parola (creati o parola noua pt WP, deci nu este parola de la mail)
    - numele blogului
    si mai departe incercati singur si va astept cu intrebari daca vor fi :)
    Ana

    RăspundețiȘtergere