vineri, 6 noiembrie 2015

Alegerea ne aparţine

  de Raclău Remus Constantin
Una din serile trecute am văzut un film la tv (se mai întâmplă, recunosc!).
Era deja început, aşa că nu i-am reţinut numele. Era vorba despre un agent de publicitate de mare succes, premiat de două ori cu echivalentul “Oscarului” pentru publicitate.
 Devenise atât de arogant încât atunci când un client important i-a respins o reclamă acesta a reacţionat în cel mai nepotrivit mod, ofensând grav atât proprietarii firmei care comandase reclama, cât şi produsul acestora pe care tocmai încerca să-l promoveze în reclama refuzată. Se simţea nedreptăţit. Nu înţelegea că e posibil ca o lucrare de-a lui să nu placă cuiva, şi era convins că vina aparţinea clienţilor, care fiind – în opinia sa - sub nivelul lui profesional, nu erau capabili să-l înţeleagă pe EL - deţinătorul adevărului absolut, unicul capabil să vândă orice, oricui - şi nu accepta ca un client, oricine ar fi el şi oricât de important ar fi acesta, să îi respingă lucrarea, LUI - care tocmai fusese premiat pentru a doua oară consecutiv pentru eficienţă în publicitate.
 Ba mai mult decât atât: după ce clienţii au părăsit ofensaţi sediul firmei de publicitate, chemat fiind în biroul şefului să dea explicaţii, nu atât pentru reclama nereuşită şi respinsă cât pentru reacţia sa total nepotrivită, şi complet lipsită de profesionalism şi de bun simţ, acesta l-a invitat cu aroganţă pe patron - convins fiind că n-o să îndrăznească să o facă - să-l dea afară, subliniind : “... dacă îţi permiţi! Nu uita că sunt cel mai bun în domeniu şi că toată firma ta roieşte în jurul meu!”
Fraza şi mai ales sublinierea din final au avut efectul unui bumerang, patronul concediindu-l pe loc.
La ceva timp după acest eveniment nefericit pentru el, când efectul lipsei unei activităţi stimulante şi rentabile a început să se facă din plin resimţit, omul nostru primeşte un nesperat colac de salvare de la un fost coleg - lipsit total de talent şi iniţiativă, care stându-i mereu în umbră şi doar susţinând ideile acestuia, ajunsese practic şi el o victimă colaterală a plecării lui de la firmă. Neputând să facă faţă cerinţelor firmei şi fiind departe de a-l putea înlocui, acesta se retrage din firmă şi profitând de relaţiile create în timp şi de faima colegului său cel priceput, reuşeşte să fixeze o întâlnire cu un client deosebit de puternic financiar, care tocmai avea nevoie de o campanie publicitară de lansare pe piaţă a unui nou produs. Ştiindu-se incapabil să facă el campania se adresează vechiului său camarad - maestrului multipremiat - pe care l-a invitat la cina la care urmau să discute detaliile afacerii şi termenii contractului.
Profesioniştii fiind cu toţii, întâlnirea a decurs bine şi nu mai rămânea decât să se stabilească suma pe care magnatul era dispus să o plătească pentru campania publicitară ce avea să fie iniţiată.
Ca să sărbătorească evenimentul, magnatul comandă şampanie (bună, cum şi era de aşteptat), dar, când să fie serviţi, ospătăriţa, într-un moment de neatenţie, atinse din greşeală şi vărsă pe masă paharul magnatului.
Obişnuit să i se facă mereu pe plac întocmai şi fără eroare, magnatul reacţionează dur şi o execută cu calm şi sânge rece pe ospătăriţă, făcând-o să se simtă o nulitate absolută:
-         N-are rost să-ţi ceri scuze. Sarcina ta era una deosebit de simplă: să aduci o şampanie la masă, să o desfaci şi să o torni în pahare. Atât! Dar tu te-ai dovedit o incapabilă şi ai fost în stare să dai greş până şi la un lucru atât de simplu. Lasă totul aşa cum e şi dispari din faţa mea! (făcându-i semn şefului de sală să trimită pe altcineva să cureţe şi să servească o altă şampanie)
Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a spus că seara va continua după cum au stabilit şi a scris o sumă absolut fabuloasă pe o filă de CEC, împingând-o pe masă către asistentul specialistului în publicitate. Acesta a privit fila de CEC, a ridicat admirativ din sprâncene şi cu o deosebită satisfacţie şi speranţă i-a pasat-o specialistului, care a privit-o rece, fără nici o urmă de entuziasm, a împins-o spre centrul mesei şi a acoperit-o cu şervetul de pe masă.
La acest gest, magnatul, conştient de generozitatea sumei înscrisă pe CEC, a întrebat contrariat dacă nu îi place oferta. Răspunsul?
-         Oferta e OK. Tu însă, nu!
Şi când asistentul său s-a grăbit să repare relaţia care stătea să se rupă acesta a punctat definitiv:
-         Nu lucrez cu persoane care nu ştiu să respecte sensibilităţile celor cu care vin în contact. Nici o sumă nu poate compensa lipsa de omenie a cuiva!...
După care s-a ridicat şi a plecat...
Ce se întâmplase?
După ce a fost concediat, personajul nostru a cunoscut o tânără, bolnavă în faza terminală, care, încă plină de vivacitate hotărâse să-şi petreacă restul zilelor cu un entuziasm deosebit, stabilind relaţii de armonie cu toţi cei din jurul ei şi cu natura pe care vea să o părăsească în curând.
Această tânără a reuşit performanţa ca în scurt timp, să-l transforme pe arogantul nostru specialist în publicitate - care ar fi vândut orice, oricui, cu condiţia să fie bine plătit pentru aceasta - într-un om normal şi de bun simţ, aducându-l cu picioarele pe pământ. Cu mult tact şi multă simţire a reuşit treptat, treptat, să-i schimbe optica şi modul de abordare a vieţii, dându-i un “refresh” şi un “reset” la toate valorile materiale de pe pământ şi inlocuindu-i-le  imediate cu valorile spirituale universale eterne.
Omul acesta s-a schimbat. A dovedit că se poate face asta până şi în cazurile cele mai extreme. S-a schimbat şi a dovedit-o chiar şi într-o situaţie limită, când lipsit de serviciu şi cu rezervele epuizate a refuzat o ofertă mai mult decât generoasă doar fiincă venea de la o persoană lipsită de orişice fel de scrupule şi doar ca să-l facă să simtă şi el umilinţa pe care a simţit-o ospătăriţa pedepsită excesiv. Pentru el a contat mai mult spiritul de solidaritate cu un (o) nedreptăţit (ă), decât importanta sumă de bani pe care ar fi încasat-o dacă se făcea că n-a vazut, n-a auzit...
Speranţa nu moare niciodată şi trebuie să înţelegem că unicii responsabili pentru fericirea sau nefericirea noastră suntem noi înşine, prin ţelurile fixate, prin setul de valori pe care îl urmăm, prin modul în care înţelegem să relaţionăm cu noi înşine, cu cei din jurul nostru şi cu natura ce vremelnic ne ospitează.
Dacă vreţi ca lumea să se schimbe,  faceţi voi primul pas şi începeţi cu voi înşivă. Începeţi cu voi şi fiţi consecvenţi şi răbdători: lăsaţi ca timpul să lucreze pentru ca sămânţa comportamentului dumneavoastră plin de empatie, compasiune şi bun simţ să dea roade şi cu siguranţă că-ntr-o zi veţi avea „surpriza” să constataţi că i-aţi contaminat pe toţi şi că vă vor răspunde cu toţii, ca o oglindă şi un ecou, cu empatie, compasiune şi bun simţ.


Succes !...


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu