marți, 24 noiembrie 2015

“Samuraiul Carpatin”

ROMÂN - CAMPION MONDIAL LA KARATE, cu Echipa Naţională a Italiei
Un mare succes internaţional al unui mic sportiv român
Darie Raclău – “Samuraiul din Carpaţi”
Darie Raclău, sportiv cu dublă cetăţenie, component al Lotului Naţional de Karate al Italiei, a obţinut în acest weekend un succes internaţional de excepţie, ca încununare a unui spirit deosebit de vivace, a unei voinţi de fier, a unei ambiţii neobosite, a unei remarcabile inteligenţe tactice şi a unui talent înnăscut, răsplata binemeritată a lungilor ani de antrenamente fizice dure şi de pregătire psihologică intensă, sub coordonarea unor antrenori deosebit de pricepuţi şi de inimoşi.
Născut la Acquasparta, în provincia di Terni (Italia) din părinţi români, Darie Raclău este cetăţean român care beneficiază de noua lege a cetăţeniei din Italia care a decis că persoanele născute în Italia sunt automat şi cetăţeni italieni, conform principiului de drept "Ius Soli". Acest fapt i-a permis să fie selecţionat şi convocat la „Lotul Naţional de Karate al Italiei şi să concureze la Mondiale sub culorile ţării sale de adopţie.
La numai doisprezece ani, Darie Raclău a devenit “Campion Mondial la Kata” (luptă tehnică cu adversari imaginari) şi “Vicecampion Mondial la Kumite” (luptă liberă cu adversar).
Pentru tehnicienii implicaţi activ în karate-ul de performanţă din Italia şi pentru cunoscuţi, reuşita lui Darie Raclău nu este o surpriză. Practicant al artelor marţiale de la fragedă vârstă, acumulând o tehnică de invidiat şi posedând un spirit de luptător desăvârşit, Darie a participat la o multitudine de concursuri, cupe şi campionate, regionale, naţionale şi internaţionale,  devenind – prin rezultatele obţinute - un candidat permanent la medalii şi un favorit declarat la mai toate competiţiile la care se prezintă.
Dragostea şi talentul pentru artele marţiale le-a moştenit cu brio de la părinţii săi, Sebastian şi Ada Raclău, ambii practicanţi în tinereţe ai karate-ului tradiţional (stilul Shotokan-.Fudokan) la Bacău (sub îndrumarea maestrului sensei Doru Botez – 6 DAN) şi la Iaşi, meritul lui Darie fiind acela de a fi reuşit prin pasiune, seriozitate şi talent să ridice practicarea acestui sport de performanţă, la nivel de artă.
În fapt, prin titlul mondial obţinut la Kata, Darie Raclău este practic cel mai tehnic practicant de karate din lume pentru grupa sa de vârstă.
În ultima fază a concursului de kumite din cadrul “Wuko & AD Karate World Cup” competiţie desfăşurată între 20 – 22 Noiembrie la Lignano Sabbiadoro în Provincia di Udine din nord-estul Italiei, sportivul Darie Raclău a participat accidentat, nereuşind să se desfăşoare conform pregătirii şi talentului său. Suferind o luxaţie la degetul unei mâini în lupta din semifinale cu un sportiv neamţ, Darie a refuzat oferta oficialilor competiţiei de a primi medalia de argint fără luptă. După acordul medicului, al antrenorilor şi al părinţilor, a intrat pe tatami (suprafaţa de concurs) şi şi-a câştigat medalia prin luptă.
Bineînţeles că lupta nu a fost şi nici nu ar fi putut fi una de pe “picior” de egalitate. Darie nu a avut nicidecum posibilitatea de a-şi folosi mâna cu degetul luxat şi imobilizat în atele şi totuşi...
Adversarul său, un coechipier tot din echipa naţională a Italiei, originar di Sardegna, a început în forţă şi, profitând din plin de faptul că sportivul nostru lupta dezechilibrat, practic doar cu o singură mână, conducea la un moment dat cu doi la zero, ambele procedee reuşite pe partea mâinii inutilizabile.
Cu şapte – opt secunde înainte de final, simţindu-se absolut sigur pe victorie, în loc să tragă de timp, tânărul sportiv sard a ţinut neapărat să încheie partida, în adevăratul spirit al unei finale mondiale, cu un procedeu spectaculos (ushiro-ura- mawashi) o foarte eficientă lovitură de picior la cap, dată prin întoarcere. Este o lovitură pe cât de spectaculoasă, pe atât de puternică şi de periculoasă. Executată bine, în condiţii de luptă reală, aceasta este în mod normal o lovitură decisivă şi de multe ori chiar mortală. Peste nouăzeci şi nouă la sută dintre sportivi prefera să evite această lovitură, prin eschivă, făcând un pas rapid înapoi.
 Nu şi Darie! Beneficiind de bogata sa experienţă de luptă şi făcând parte din grupul celor mai puţini de 1%  a luptătorilor karateka de clasă, în momentul în care luptătorul sard şi-a desprins piciorul de pe sol şi a început să-l ridice printr-o mişcarea zvâcnită de rotaţie a întregului corp pentru a da forţa şi viteza maximă loviturii, Darie, într-o sclipire a spiritului său combativ, a explodat pe contră către înainte, surprinzându-şi adversarul cu o lovitură circulară frontală de picior tot la cap (mawashi gheri). Fiind un procedeu de mare tehnicitate, cu mult mai direct şi mai rapid decât cel a adversarului său, dar extrem de dificil de aplicat pe contră tocmai din cauza riscului mare de accidentare dar şi a necesităţii de a imprima o viteză superioară adversarului în ciuda faptului că acesta şi-a început primul procedeul, sportivul nostru a reuşit să surprindă pe toată lumea.
După un moment de stupoare generală, arbitrii de scaun au ridicat simultan fanionul semnalizând “Ippon” – lovitură decisivă (un fel de KO din box), care, în urma validării arbitrului de ring ar fi dus la încheierea partidei cu victoria instantanee a lui Darie. Dar, spre stupoarea tuturor, arbitrul de ring, tot un oficial italian, uluit şi el de ineditul acestui contra-procedeu pentru vârsta fragedă a combatanţilor şi “convins din experienţă” de faptul că e imposibil de controlat o astfel de lovitură pe contră, a decis, în ciuda tuturor evidenţelor, să-l sancţioneze pe sportivul nostru cu „Avertisment pentru lovirea adversarului!!!
În van au încercat antrenorii lui Darie ajutaţi de arbitrii de scaun, să-i  explice arbitrului principal care este diferenţa dintre “a atinge” un adversar şi “a-l lovi”; în van i-au subliniat faptul că în dinamica acelor procedee aplicate simultan şi pe contră, contactul cu adversarul este normal şi inevitabil; în van au fost argumentele de genul aceluia ca adversarul său nu a dat nici o clipă impresia de lipsă de echilibru şi că dimpotrivă era absolut lucid şi perfect conştient - în deplinătatea funcţiilor fiziologice şi vitale - lucru absolut imposibil în cazul unei lovituri de picior fără control la cap, aplicată cu acea forţă şi la acea viteză... Arbitrul principal a rămas ferm pe poziţie: după părerea lui (şi am sublinia noi – numai a lui) a fost vorba de lovirea adversarului şi cu asta, basta !...
E probabil ca oficialii italieni să fi preferat să aibă doi campioni mondiali, în loc de un dublu campion mondial – dar asta e numai o ipoteză...
Darie Raclău a rămas cu satisfacţia de a fi deţinătorul medaliei de aur şi a titlului de “Campion Mondial la Kata” (cel mai tehnic karateka de doisprezece ani din lume) şi şi cu aceea de a-şi fi cucerit prin luptă medalia de argint şi titlul de “Vicecampion Mondial la Kumite”.
Deznodământ:
Pe podiumul de premiere, după decernarea medaliilor, Darie – neîmpăcat cu decizia “arbitrară” a arbitrului principal, în timp ce-i strângea mâna bărbăteşte i-a urat proaspătului campion mondial la kumite succes la următoarea competiţie de anvergură internaţională promiţându-i că-l va aşteaptă în finală, cu braţul întreg !...
Autor: Remus Constantin Raclău
Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu