luni, 10 octombrie 2016

Rădăcina tuturor relelor la români

de Remus Constantin Raclău

Motto :”De aceea se şi vede care e răul cel mai mare: sărăcia. Sărăcia e izvorul tuturor relelor din lume (s.n.): boală, blestemul beţiei, furtişagul, zavistuirea bunurilor altuia, traiul rău în familie, lipsa de credinţă, răutatea, aproape toate sunt câştigate sau prin sărăcie proprie sau, atavistic, prin sărăcia strămoşilor.”
– M. Eminescu, din articolul ”Frază şi adevăr” publicat în ziarul ”Timpul” în decembrie 1877.

S-ar putea ca cineva să se supere pe mine, dar eu nu consider că cel mai mare rău din lume ar fi sărăcia. Îmi cer scuze faţă de marele nostru poet, dar acum după mai bine de 135 de ani, beneficiind de o altă perspectivă a lumii în care trăim, eu ca simplu om, îmi permit să am o viziune diferită.
Părerea mea şi nu oblig pe nimeni să şi-o însuşească!

Consider sărăcia ca fiind doar o consecinţă a altor rele, mai mari şi în consecinţă, nefiind o cauză, ea nu poate sta la rădăcină şi nu poate fi considerată izvor al tuturor relelor.
Cauza cauzelor trebuie găsită,explicată şi vindecată (pentru că pentru prevenire ei este deja prea târziu).

Şi în opinia mea această cauză a cauzelor este LĂCOMIA.

Da, LĂCOMIA !... Pentru că lăcomia împinge omul să nu se mai oprească, nici atunci când şi-a satisfăcut în totalitate nevoile materiale şi spirituale, ale sale şi ale familiei sale, adunând uneori averi ce ar putea cu uşurinţă satisface nevoile tuturor neamurilor sale, şi chiar a neamurilor neamurilor sale, pe câteva generaţii întregi.Lăcomia împinge omul să acumuleze mult mai mult decât îi trebuie, în total dispreţ şi desconsiderare faţă de toţi cei din jurul său şi nu numai, nelăsându-i și pe aceştia să facă în aşa fel încât să-şi acopere, deşi ar avea mare nevoie, măcar o parte din strictul necesar al unei vieţi normale.

Da, LĂCOMIA !... Lăcomia care a inventat noţiunea de PROFIT. Profit, luat pur şi simplu, înseamnă a specula nevoia cuiva pentru a obţine un avantaj în detrimentul acestuia. Dacă 1 plus 1 fac 2, atunci e la fel de valabil şi faptul că 1 minus 1 fac zero, adică dacă ai un ban în buzunar şi-l dai altcuiva, indiferent pentru ce, rămâi fără el şi în consecinţă nu mai poţi să-ţi cumperi altceva, care să-ţi satisfacă o altă nevoie... Pe această logică, "plusul" din buzunarul cuiva, care a speculat nevoia ta stringentă de moment, înseamnă "minus" în buzunarul altcuiva
O să-mi spuneţi că serviciile trebuiesc şi ele plătite şi că persoana care-ţi satisface o nevoie trebuie răsplătită pentru asta. De acord. Dar cine poate spune în acest moment, care este graniţa dintre răsplata corectă pentru un serviciu de care am beneficiat şi surplusul nemeritat. Cine poate trasa cu exactitate o linie imaginară dincolo de care plata nu mai este o compensaţie pentru efortul (fizic sau intelectual) depus, pentru timpul pierdut de tine pentru a-mi satisface mie o nevoie, ci devine o exagerare, menită nu a compensa ci a specula, a trage un surplus de foloase - nemeritate, dincolo de care plata devine pentru tine un PROFIT şi în acelaşi timp pentru mine o PAGUBĂ, pe care sunt constrâns să o accept, întrucât doar tu îmi poţi rezolva această problemă care mă presează în acest moment.

LĂCOMIA este cea care împinge oamenii să acumuleze tot mai mult, iar cu surplusul de bani (pe care nu mai are cum să-l folosească) își permit să-şi cumpereINFLUENȚĂ.
Şi primul efect advers al omului influent este SETEA DE PUTERE.
Şi cu cât adună mai multă influenţă, cu atât obţine mai multă PUTERE. Şi primul efect advers al puterii este BEŢIA PUTERII - impresia de omnipotenţă, impresia de supra-om.
Beţia puterii îţi provoacă impresia că te afli deasupra tuturor şi îţi induce în mod pervers dorinţa de a pretinde dreptul de a-ţi impune voinţa, de a ți se conferi -PUTEREA DE DECIZIE.

Puterea de a decide nu doar pentru el şi familia lui ci şi pentru toți ceilalţi - mai puţin "avuţi" decât el, şi prin această decizie - PUTEREA DE A STĂPÂNI, puterea de a-i zdrobi pe cei care nu i se supun sau pur şi simplu pe cei care nu-i sunt pe plac, putere de a-i face pe cei mai puţin lipsiţi de scrupule decât el să lucreze pentru bunăstarea lui - adică PUTEREA DE A LE LUA ALTORA LIBERTATEA ...
Lipsirea de libertate înseamnă a lipsi pe cineva de posibilitatea de a se conduce pe sine după propriile capacităţi şi de a trăi după cum ar merita şi în consecinţă lipsirea acestuia de posibilitatea de a-şi satisface nevoile materiale şi spirituale, ceea ce conduce în mod inevitabil la SĂRĂCIE, atât materială cât şi spirituală (pentru că până şi accesul la cultură costă; şi deşi costă cât costă, nu oamenii de cultură sunt cei care obţin partea leului, ci speculanţii, intermediarii şi geambaşii de cultură; şi asta pentru că până şi arta, şi cultura, trebuie să aducă profit cuiva, tot din lăcomie).
SĂRĂCIA unei persoane se traduce prin imposibilitatea acesteia de a-şi atinge pragul minim de satisfacţie, în primul rând materială, dar şi spirituală şi în final, imposibilitatea de a atinge un prag minim de fericire.

Puterea brută din ziua de azi pretinde vehement LIBERTATEA DE A-ŞI CLĂDI FERICIREA PE NEFERICIREA ALTORA.

Iată, în concepţia mea, care este pe scurt lanțul tuturor relelor, plecând de la răul cel mai mare:

LĂCOMIA - fără bun simț, care îndeamnă la obţinerea - PROFITULUI - fără măsură, care la rândul său permite acumularea - PUTERII - fără margini, care provoacă fără milă - SĂRĂCIA - fără speranţă a tuturor celorlalţi, cu toate consecinţele şi răutăţile sale...Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu