miercuri, 28 septembrie 2016

Unde e Romania bunului simt?

Autor: Olga - 27 Oct. 2009

Ne vor mai trebui inca multi ani pana vom pasi pe taramul educatiei si al bunului simt. Cineva spusese ca aceste lucruri se intampla si la "case mai mari". Intr-o excursie in Elvetia, la intoarcerea in camera constatase ca i-a disparut ceasul. In Paris, in hotel de 4 stele, cineva i-a subtilizat crema de fata, dar i-a lasat putin pe fundul cutiei cat sa-si trateze ridurile de suparare...

Am o intrebare pentru stimata doamna pagubita: sunteti sigura ca cel sau cea care v-a furat ceasul sau v-a folosit crema nu era tot de-al nostru?

Cat despre uimiri, cred ca ne place sa ne plimbam in locuri frumoase tocmai pentru a fi placut surprinsi si tot timpul sa spunem cum de acolo se poate???

Dau si eu un scurt exemplu: Craciun, Franta... un orasel linistit, Angers... Fiecare casa te intimpina din strada cu un ornament specific perioadei: coronita cu patru lumanari, plina de ghirlande si globulete colorate.

Pai daca in Romania ai agata asa ceva pe usa in secunda unu, in secunda doi nu o mai gasesti. Si asa e romanul... Nu conteaza ca poate mai are acasa inca una, doua sau trei... Pur si simplu ca e gratis pentru el, o pune in buzunar. Si nu e imprumut nerambursabil... El o considera o donatie...


Si doua raspunsuri semnificative: 


NELI 28-OCT-2009 14:27:29:

Educatia si bunul simt exista bineinteles si in Romania

Dovada suntem si noi,cei care discutam pe acest blog,si multi altii.

In oraselul din Elvetia unde am ramas fara ceas, nici urma de romani. Am ales un traseu care sa ne taie rasuflarea, ocolind autostrazile,pur si simplu sa ametim de frumusetea peisajului. Peisajul a fost pe masura asteptarilor, dar oamenii ,nu.

Acolo la ora 17 nu mai gasesti om pe strada, iar la masa iti aduce mancarea departe de notiunea romaneasca de "mancare" si se mai uita la tine cand se uita si la ...ceas. Din bun simt te ridici si pleci, pt ca sigur nu mai ai sansa sa te simti bine "sub ochiul ceasului care arata mai putin de ora 19".

Elvetienii nu vorbesc germana nemteasca, nici macar engleza pe unde am umblat eu, asa ca o anglo-germana ajutata de maini e singura solutie de a conversa. Acolo am avut impresia ca ei traiesc doar pt ei si pt afacerea lor. Atat.

Am intalnit intr-o pensiune o angajata romanca, tanara economista, plecata din Bucuresti pt munca mai bine platita, care biata de ea, exploatata e putin spus, pt ca facea: menaj, bucatarie, administratie, servire.. pt un salar mizerabil, dar de rusinea intoarcerii acasa, accepta injosirea. No comment.

La Paris, hotelul avea angajati doar francezi, din dorinta patronatului lantului hotelier, fiecare tara cu oamenii sai, deci in fiecare tara hotelul avea angajati ai tarii respective . In schimb, francezii te opresc pe strada din dorinta da a-ti da informatii daca te vad cu harta in mana. Strazile sunt mizerabile , in Paris, sunt total depasiti de nr mare de turisti; e plin de hoti si nu doar romani ; vulgaritate; in magazine inclusiv pe Champ Elisee habar nu au de cod de bare, vand marfa telefonandu-si unul altuia date despre produs si cautand in caiete minute intregi pretul de vanzare iar UE ne cere noua sa ne aliniem ... la ce?

Era plin Parisul de spanioli,care, fie-mi iertat, sunt cu muuuult mai departe de "bunul simt si de educatie" decat romanii. Ei, dar Parisul va ramane mereu Parisul inegalabil.

In Germania am constatat ca turistul e respectat, pur si simplu pt ca isi lasa banul acolo. Primesti mancare cat sa nu incapa in tine, ca sa fie sigur ca esti multumit. Am intalnit si aici la pensiune, o romanca. Stii cum era tratata? Ca cel mai de pret bun pe care il aveau ! Jos palaria in fata neamtului si a romancei noastre plecata din Timisoara. In schimb nu accepta sa converseze decat strict in lb germana, sunt nationalisti.

In Austria curatenia si bunul simt inclusiv in imbracamintea de pe strada sunt la ele acasa. La Viena ne-am cazat la un hotel cu proprietar roman. Ei,ce sa-ti spun?! Cele 4 stele din Paris sunt cu zece clase sub cele 4 ale romanului nostru, de la camere, la servire, la meniuri, la preturi, la tot ce vrei. Romanul nostru a invatat ca bunul simt si educatia ii vor umple hotelul de clienti. Asa e. In schimb, oriunde am fost, iarna sau vara, ti-ar lua banii si pt aerul pe care il respiri.
 
In Ungaria toti te tutuiesc, iti zambesc, te ajuta,...pana nu vorbesti romaneste. In unele locuri.

In Croatia si Slovacia stiu sa-si vanda si piatra de pe marginea drumului, dar numai in limba lor. Daca nu esti de-al lor, te storc de bani pana la nesimtire.

As putea enumera inca multe locuri,si pot concluziona doar ca educatia si bunul simt" sunt la purtator", dupa cum bine spunea un alt prieten al acestui blog. Nu tine neaparat de tara.

Iti voi povesti despre tara noastra, asa cum am vazut-o eu, in multii km parcursi prin ea. Trebuie doar sa o descoperi si vei constata ca nu suntem mai rai ca altii. Nu degeaba avem si "Micul Paris", si "Mica Venetie", si "tara tuturor posibilitatilor". Zicea cineva ca "pacat ca e locuita".

 Am si eu o vorba in completarea uneia consacrate :

                    "Haina face pe om", iar eu completez cu "....doar pana la gat".


IULIA 27-OCT-2009 10:53:31

Din pacate este foarte adevarat ce spui. E posibil sa fie adevarat cu toate ca...e posibil ca, un roman care lucreaza intr un loc din strainatate sa ezite un pic inainte de a risca o reclamatie si implicit pierderea slujbei.

Eu vreau sa dau alt exemplu: Spania , un orasel mediu . Pana la ora doua, ora pranzului, stau agatate in usile caselor pungi cu paine. Vine masina de paine si lasa painea in usa . In cate usi din Romania ati vazut paine agatata afara? Nu mai zic de butelii de aragaz care stau cu orele in fata blocului asteptand sa fie schimbate. Din pacate pentru noi mai avem mult pana sa ne gandim ca ce-i al altuia nu este si al nostru!


Sursa: http://blogcontabil.ro/opinii-3/unde-e-romania-bunului-simt-133.html


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu