vineri, 9 decembrie 2016

Luceafărul și licuricii


 - Precizare -


   "Cred că e clar pentru toată lumea că oamenii sunt diferiţi unii de alţii şi fiecare în parte de toţi ceilalţi. 

     Faptul că suntem unicate este demonstrat printr-o serie întreagă de variabile specifice fiecăruia dintre noi:
-  în primul rând ca aspect și caracteristici fizice,
 apoi
-  prin nume,
-  prin locul şi data naşterii, 
-  prin caracteristicile moştenite de la părinţi, 
-  prin ambientul (natural şi social) în care am fost crescuţi,
-  prin educaţia primită acasă şi în mediul şcolar (chiar dacă materia e aceeaşi, fiecare profesor îşi lasă propria amprentă asupra cunoştinţelor acumulate de elevii săi),
-  prin parcursul profesional,
-  prin experienţele trăite
 şi 
-  prin modul propriu în care reacţionăm la provocările ambientului socio-cultural în care trăim,
 şi mai ales 
-  prin toate caracteristicile psihice şi trăsăturile de caracter. 

     Şi cum şi noi românii suntem oameni, suntem la rândul nostru diferiţi unii de ceilalţi, la fel ca la toate popoarele lumii.

     Nu suntem nici mai presus, dar nici mai prejos decât celelalte naţii.

     Şi cu toate că fiecare popor îşi are caracteristicile lui, izvorâte din tradiţiile sale, din zestrea socio-culturală şi din consecinţele mai mult sau mai puţin favorabile ale evenimentelor care s-au succedat de-a lungul întregii sale istorii, acestea reprezintă doar o medie extrasă din caracteristicile unei majorităţi relative a componenţilor ei, neputându-se vorbi despre lucruri comune absolut tuturor cetăţenilor săi. Sau cum s-ar zice pe la noi, ”nu suntem cu toţii, tot o apă şi-un pământ"! 

     De aceea în scrierea de faţă, atunci când spun "românii", e clar că mă refer doar la o (bună) parte dintre noi şi nu la toţi românii.

     În mod normal şi "politically correct", ar fi trebuit să scriu de fiecare dată: "o bună parte dintre români", sau "o parte semnificativă dintre conaţionalii noştri", sau "anumiţi semeni ai noştri", dar... vă daţi seama că textul ar fi avut mult de suferit atât din punct de vedere literar, prin repetiţii obositoare şi plictisitoare, cât şi din punct de vedere al acurateții și eficienţei mesajului.
     Iar mesajul este acela că trăim într-o lume imperfectă şi în consecinţă suntem şi noi departe de a fi perfecţi. 

     Nu cred că există cineva 100% mulţumit de semenii săi, după cum nu cred că există vreunul total nemulţumit de aceştia. Şi dacă suntem (fie şi numai parţial) nemulţumiţi de ceva sau de cineva, suntem în acelaşi timp conştienţi că fără a lua ”taurul de coarne” şi fără a spune lucrurilor pe nume, dacă vom continua ca şi până acum doar să ne plângem de ceea ce vedem în jur şi nu vom căuta să ne evidenţiem racilele, dacă nu ni le conştientizăm, nu ni le însuşim şi nu ni le acceptăm, nu vom avea niciodată şansa de a ni le corecta sau elimina.

     Simțiți nevoia unei schimbări? Vreţi să influențaţi ceva în jurul vostru?
 Începeţi cu voi înşivă, altfel nu veţi avea nici un fel de credibilitate.

      Conştientizaţi şi acţionaţi!

     Eu am început! E greu să-i schimbi pe ceilalţi fără a fi tu însuţi un model; într-o democraţie adevărată, nimeni nu mai acceptă ordine imperative! 
     Omul convins este cu mult mai dispus să se miște în direcția convingerilor sale, și când marea majoritate a semenilor noștri vor conștientiza cât de frumos poate fi totul, atunci vom avea marea schimbare la care năzuim...

     În consecinţă vă rog să primiţi textul acestui pamflet cu relaxare, luciditate, inteligență şi de ce nu, cu autoironie şi umor."

     Pentru a reveni la textul pamfletului dați click pe cuvântul dintre paranteze :* Avertisment: rabdarea de a citi astfel de materiale pana la capat, reprezinta un risc major de stres pentru prostie ... * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. * Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu