miercuri, 16 noiembrie 2011

Proiect: "Educ-asist"

Stimate doamne,
Stimaţi domni,
“Mişcarea Pentru Bunul Simţ” nu există!
“MpBS” este un vis...
“MpBS” este o încercare de răspuns la strigătul disperat al neamului meu...
Prezentul ne imploră; trecutul ne obligă; viitorul îşi pune nădejdea în noi!...

         TREBUIE SĂ FACEM CEVA!...
    Noi, oamenii cu experienţă de viaţă, noi, oamenii care am mai ieşit un pic în lume şi am mai văzut şi altceva, am constatat că dacă se vrea – se poate.
    Şi dacă tinerii noştri sunt prea tineri ca să realizeze prezentul, ruinându-şi în acest fel viitorul,
    Şi dacă adulţii noștri de azi sunt prea ocupaţi cu supravieţuirea ca să mai aibă timp să se gândească la ce va fi mâine, va trebui să fim noi aceia care să le zicem:

              “Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem!...”

    Societatea civilă din România este superbă, dar lipseşte cu desăvârşire din conştiinţa publică, prin neimplicare, printr-o teoretizare idealistă ineficientă, printr-o continuă stare de critică şi printr-o lamentare eternă şi ceea ce-i mai grav,... de multe ori prin vânzare pentru un pumn de arginţi! Fiecare intelectual cu idei are pretenţia ca unirea societăţii să se facă în jurul lui. Şi fiecare strânge în jurul lui, câţi oameni poate, dar numai până când aceştia din urmă îşi dau seama că totul este o pierdere de timp inutilă. După care se retrag în aşteptarea apariţiei unui nou eventual lider de opinie şi când şi acesta se dovedeşte a fi o dezamăgire din punct de vedere al aplicării în practică a conceptelor susţinute teoretic, convingerea că nu se mai poate face nimic e ... “servită”!

    Ca şi dumneavoastră şi eu activez de ceva timp în spaţiul virtual. Am strâns în jurul unei idei, o mână de oameni. Majoritatea sunt contemplatori! Alţii fac parte (zic ei) din alte grupări de acelaşi gen care cochetează cu ideile noastre. Există o anumită simpatie între noi. Am devenit cu toţii nişte revoluţionari de tastieră, care scriem câte ceva atunci când ne înfuriem şi după ce ne trece, intrăm din nou în letargie...

    La un moment dat am scris un proiect:
         “România - o ţară ca o apă limpede şi frumos curgătoare”,(http://miscareapentrubunsimt.blogspot.com/2011/09/proiect-miscarea-pentru-bunul-simt-o.html), în care propuneam cu toată modestia acţiuni în comun cu grupările existente petema comună (până la proba contrarie) a bunului simţ. Toată lumea a lăudat iniţiativa din punct de vedere... literar. Şi a rămas cum s-a stabilit iniţial: ”fiecare pe cont propriu”...

    Şi toată lumea suportă în continuare consecinţe.
Cu toţii ne plângem de consecinţe ori îi compătimim pe acei care le suportă din jurul nostru şi ne supărăm pe cei care nu ne compătimesc atunci când le suportăm şi noi.
Cu toţii scoatem în evidenţă efecte, fără a vorbi prea mult sau de a încerca măcar să descoperim cauze! Şi din moment ce cauzele rămân nedescoperite nu avem nici cum să evităm efectele lor, nici cum să propunem soluţii.

    Am propus în acest sens un alt proiect:
                      Mişcarea pentru Bunul Simţ în şcoală”,(http://miscareapentrubunsimt.blogspot.com/2011/09/miscarea-pentru-bunul-simt-in-scoala.html), cu care am participat la concursul “Restart România”, unde am primit aprecieri pozitive de la destul de mulţi forumisti. Acest proiect a fost primit de asemenea foarte bine şi pe blogul mişcării. Şi... a rămas din nou literatură!
    “Restart România” şi-a ales câştigătorii, merituoşi, nimic de zis, numai că privind la titlurile şi la conţinutul proiectelor am observat un lucru cel puţin curios: au fost promovate şi premiate de către sponsori (sub egida Ambasadei SUA din Bucureşti) doar proiecte de tip “Big Brother” sau “Grande Fratello”; au primit girul juriului doar proiectele coercitive, de supraveghere şi monitorizare, doar proiecte ce ar putea semnala... din nou efecte! Nimic “la construcţie”! Nimic care să prevină şi să formeze!

                    La cauze imediate, măsuri imediate!

    De acord, dar nu-i suficient numai atât! Dacă nu vom coborî până la rădăcina “răului” pentru a o stârpi, acesta “va face frunze” neîncetat...
Bineînţeles că am urmărit şi activitatea altor grupări de pe site-urile de socializare, în ideea de a face o alianţă. Am “fixul” că numai împreună putem reuşi să schimbăm ceva!
Am găsit idei valoroase, viabile, aplicabile spaţiului românesc şi “culmea” – comune, la mai multe grupări.

    După umila mea părere, rădăcina tuturor relelor este PROFITUL.Goana după profit încalcă orice normă şi orice regulă a democraţiei, a eticii, a liberei concurențe, a bunului simţ... încalcă totul, pe principiul conform căruia “scopul scuză mijloacele”!

Partidele politice şi moneda au devenit două concepte pur teoretice şi expirate.    Partidele nemaiţinând cont de nicio doctrină (afară de aceea a luptei pentru putere cu orice preţ şi cu orice mijloace), în timp ce moneda şi-a pierdut total scopul şi rolul pentru care a fost creată şi anume o unitate de măsură stabilă, imparţială, obiectivă şi universal valabilă a valorii tuturor lucrurilor create de om şi în final a muncii.       
    Din momentul în care s-a renunţat la echivalentul “în aur” al tuturor valutelor din lume şi s-a trecut la stabilirea arbitrară a valorii acestora pe criterii speculative, moneda a devenit o marfă, cu valoare oscilantă în funcţie de criterii absolut subiective pierzându-şi definitiv şi irevocabil rolul de arbitru imparţial al economiei mondiale.

Bun şi... noi ce putem să facem?

    Noi suntem mici şi neînsemnaţi, chiar dacă mulţi, pentru că suntem mereu dezinformaţi, manipulaţi, dezbinaţi şi asmuţiţi permanent unii contra celorlalţi, arătându-ni-se permanent ţinte false, falşi vinovaţi şi mai presus de toate false modele de viaţă şi falşi idoli. Suntem ţinuţi într-o stare de sărăcie, de presiune psihologică şi de subcultură, întrucât cu cât suntem mai săraci, mai stresaţi şi mai neinformaţi cu atât suntem mai uşor şi mai ieftin de “corupt” la nevoie (alegeri).
    Ne dăm demnitatea şi conştiinţa pe-un mic, o bere şi-un cârnat, aparent gratis în campania electorală, dar plătite cu vârf şi îndesat cu lacrimi şi sudoare timp de alţi patru ani...

    Am convingerea că de aici trebuie început. De la conştientizarea populaţiei asupra rolului şi rostului său real în societatea contemporană. De la conştientizarea drepturilor dar şi de la responsabilizarea prin asumarea conştientă a obligaţiilor. De la demascarea prin conştientizare a manipulării; de la recăpătarea propriei identităţi şi demnităţi a fiecărui individ; de la renaşterea orgoliului de om cinstit; de la repunerea în drepturi a adevărului, a competenței, a modestiei, a altruismului... într-un cuvânt a OMENIEI!
    O să spuneţi, şi pe bună dreptate – “din nou... literatură!”, pentru că pe “calul bătrân greu îl înveţi să tragă la plug!”

    Şi eu iar am să insist şi am să vin cu o nouă idee, care cu ajutorul dumneavoastră poate deveni un proiect viabil.

    Cred că ar fi util şi eficient dacă ne-am îndrepta atenţia asupra tinerei generaţii, plecând de la cea mai fragedă vârstă.     Întrucât marea majoritate a părinţilor nu au nici timpul, nici răbdarea şi din păcate nici priceperea (cu toată bunăvoinţa şi dragostea faţă de fiii proprii), cred că ar fi interesant şi eficient un program de asistare a acestora în procesul de educare a copiilor, pe două paliere:

1* unul de educaţie indirectă prin cursuri serale de psihopedagogie infantilă și juvenilă adresat părinţilor, la un nivel de bază, inteligibil pentru toate nivelurile de pregătire, şi

2* celălalt de educare directă a copiilor în spiritul civic şi al bunului simţ prin frecventarea unor cercuri pedagogice serale sau periodice cu această tematică, cuplate cu excursii sau cu alte activităţi recreative şi antrenante.

    Participanţii ar trebui stimulaţi să participe la aceste cercuri (spre exemplu prin atribuirea unui titlu măgulitor celor care le frecventează, de exemplu “cavaler al bunului simţ” sau ceva de genul ăsta... - În occident este sistemul de “boy-scout”)

    Într-o primă fază ar trebui cooptate în pregătirea acestui proiect mediile universitare de specialitate (psiho-sociologie, pedagogie şi filozofie) pentru punerea la punct a unor programe de predare, cât mai simple şi mai atrăgătoare, adaptate vârstei şi mediului din care provin cursanţii elevi. Totul ar trebui să pară o joacă, astfel încât copilul/tânărul să-şi dorească el să participe şi să revină la cursuri.
    Interesantă în acest sens ar fi experienţa de educaţie civică din diverse state ale lumii. În acest scop am luat deja legătura cu membri din diaspora românească din diverse colţuri ale lumii cărora le-am solicitat (după cum vă solicit și dumneavoastră) scurte prezentări ale sistemului de învăţământ şi implicarea în traducerea manualelor de educaţie civică din ţările în care trăiesc. O sinteză din aceste materiale de informare ar fi deosebit de utilă pentru crearea materialelor care ar putea servi acestui proiect.

    Într-o a doua fază ar trebui pregătiţi lectorii (instructorii, educatorii) pentru a cunoaşte cât mai bine această programă, fiecare specializându-se într-un anumit nivel de vârstă, pentru alegerea unui stil de predare cât mai eficient şi antrenant.

    Într-o fază succesivă ar trebui găsite locaţiile unde să se desfăşoare aceste activităţi (şcoli, săli de sport, cluburi orăşeneşti sau de cartier, etc).
Bine, acum ce să spun, ideal ar fi ca acest proiect să se desfăşoare în colaborare cu ministerul învăţământului, care dispune de o reţea capilară de unităţi de învăţământ, foarte bine repartizată în teritoriu. Mai mult decât ideal ar fi introducerea în programa şcolară a unor astfel de cursuri, într-un adevărat parteneriat şcoală-familie despre care se tot trâmbiţează de mult timp dar nu prea se face nimic concret.

    Din nou, ideal ar fi ca acest proiect să se desfăşoare prin acţiuni de voluntariat, lectorii putând fi studenţi de la facultăţile mai sus menţionate şi care s-ar putea distra ei înşişi participând la un astfel de proiect sub îndrumarea (voluntară pe baza liberului consimţământ pe care ţi-l dă conştientizarea importanţei pentru neamul românesc al unui astfel de proiect) cadrelor didactice specializate în practica pedagogică. Pentru că dacă vom aștepta bani de la buget pentru un astfel de proiect... l-am terminat deja înainte de a-l începe (criză e un alibi perfect pentru aceasta).
    Sau ca alternativă ar fi găsirea de sponsori care să acopere cheltuielile cu acest proiect (totuşi am dubii că cineva care ne vrea cât mai proşti pentru a putea profita mai uşor de noi, ar da bani ca să ne deşteptăm, dar... în fine, asta e!). Oricum susţinerea costurilor de către cursanţi nu mi se pare deloc oportună, în condiţiile sărăciei şi a mentalităţii din România zilelor noastre.

    Ştiu că este greu de pus în practică aşa ceva. Trebuie un munte de entuziasm, un munte de patriotism şi un munte de dragoste faţă neam și de semeni. Un lanţ de munţi! Dar rezultatele ar putea schimba România! Şi nimic nu poate fi mai greu decât viaţa pe care o ducem astăzi în ţară. Nu eu sau dumneavoastră în mod direct, ci prietenii, cunoştinţele şi rudele noastre.
    Şi după ce că ne este greu, ne mai şi comportăm urât şi incorect între noi.
Oricât de greu ne-ar fi, să nu ne facem viaţa şi mai grea, comportându-ne unii cu ceilalţi precum lupii flămânzi (“Homo homini lupus”!)
    Vreau doar ca fiii mei să se poată întoarce cândva într-O ROMÂNIE NORMALĂ!Vreau ca rudele, prietenii, cunoştinţele mele şi toţi ceilalţi români să trăiască normal!
BUNUL SIMŢ şi SPIRITUL CIVIC sunt în ADN-ul nostru. Să nu le mai ţinem ascunse.
    Să le unim şi să le lăsăm să ne conducă!
P.S.
Daca credeti ca merita, recomandati aceasta lectura si prietenilor dumneavoastra, dupa binecunoscutul model:
                      "CITESTE si DA-L MAI DEPARTE"

2 comentarii:

  1. http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/1762-Miscarea-Pentru-Bunul-Simt-quot-MBS-quot-analiza-proiectelor-Domnului-Remus-Radau-Constantin?p=4485#post4485

    Miscarea Pentru Bunul Simt "MBS"- analiza proiectelor Domnului Remus Radau Constantin

    http://miscareapentrubunsimt.blogspot.com/

    Miscarea Pentru Bunul Simt

    Miscarea Pentru Bunul Simt "MBS", se vrea un mijloc de atitudine in plan social; o miscare pentru normalitate,apolitica, deshisa tuturor persoanelor care nu vor sa uite ca SUNTEM OAMENI;o miscare fondata pe principii de etica, morala, respect, onoare, decenta, echitate, adevar. O miscare in interiorul careia adevaratele valori si meritocratia sa se simta acasa. O miscare civica pe orizontala, fara ierarhii, fara cariere, fara oportunisti.

    marți, 6 decembrie 2011

    Ideile Domnului Remus Radau o sa le completam cu filosofia si psihologia ancestrala Neamului nostru - cea Zalmoxiana, cea a OMENIEI si-a BUNULUI SIMT. Impreuna cu Domnia sa o sa le punem in practica alaturi de Tinerii din Scoala de afaceri online Zalmoxa.

    adi

    Ultima modificare făcută de Adrian Pop; Acum un minut la 09:47.

    www.popservice.ro
    www.ruris.ro
    http://www.sfatulbatranilor.ro/forum.php
    http://www.facebook.com/zalmoxa.adipop

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/1772-Proiect-quot-Educ-asist-quot

    RăspundețiȘtergere