miercuri, 1 mai 2019

Este sau nu, banul - ”Ochiul Dracului”?



Răspuns la un comentariu/întrebare, de la o postare/citat de pe Facebook:

Citat:
”Omul care își face un scop în viață din a aduna averi și bani, e un om slab, e câștigat de diavol. După ce dobândește averi capătă frică să nu le piardă, devine nu stăpânul lor ci paznicul fără minte al comorilor false ale diavolului ! ”
                                                                                   = Părintele Iustin Pârvu =
- Comentariu: Balanica Valentin P.
 "Religia ortodoxă e monoteista sau dualista ? De ce există Dumnezeu și Diavol? De ce se zice că banul este al diavolului si nu al lui Dumnezeu ?"

- Răspuns: Raclău Remus Constantin :

”Totul pleacă de la o realitate matematică: trebuie să ne amintim și să ținem cont întotdeauna de faptul că
                       ”plus” într-un buzunar înseamnă automat ”minus” într-altul ...

     Și cei mai mulți oameni pricep (sau măcar intuesc) asta...

     Dacă în decursul vieții acționezi omenește, ținând cont de faptul ăsta, atunci banii pe care îi vei câștiga vor fi bani curați - bani câștigați în respectul satisfacerii nevoilor cuiva care drept mulțumire - în urma unei negocieri cinstite și echilibrate -  ți-i dă cu toată inima - ăia sunt ”bani câștigați cu voie de la Dumnezeu !...” 

     Dacă în schimb oamenii gândesc la a face bani, doar de dragul banului, speculând nevoile oamenilor și profitând de ele pentru a stoarce cât mai mult de la omul nevoiaș, cu mult mai mult decât ar fi acesta dispus să-ți dea el de bună voie ca recunoaștere, ca mulțumire, pentru un bine pe care i l-ai făcut, dacă omul care îți dă banii ăia - munciți și adunați din greu, cu multă sudoare, chin și suferință - rămâne cu un gust amar în gură și cu sentimentul că a fost jecmănit, că cineva a profitat de nevoia lui și că nu i-a dat de ales cât și cum, sau dacă, să accepte, sau nu, ”târgul”, atunci ăia sunt ”banii Dracului”...

     Da !...  Sunt ”banii Dracului”...Pentru că au fost câștigați pe nedrept, prin speculă și nu făcând un bine ci exploatând la maxim - în mod cinic - nevoia cuiva, practic - prin șantaj - generând astfel suferință și resentimente. Și atunci când, în mintea cuiva, tentația de a profita în chip nedrept și mai ales excesiv de pe urma nevoii cuiva (pe care doar el i-o poațe satisface) nu ține cont de sentimentele, de mulțumirea și de satisfacția plătitorului, când tentația câștigului în bani este mai mare decât principiile etice și morale unanim recunoscute în plan social, când în ciuda conștientizării faptului că se săvârșește o gravă injustiție și că banii sunt câștigați prin constrângere - deci pe nedrept - se merge totuși înainte pe strada înșelătoriei și a excesului de beneficii, atunci se spune că ”Banul este ochiul dracului”!...”


* Avertisment: rabdarea de a citi astfel de materiale pana la capat, reprezinta un risc major de stres pentru prostie ... * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. * Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu