duminică, 1 decembrie 2024

Despre oameni, păreri și convingeri

de Remus Constantin Raclău 


Orice om normal și corect tinde spre binestare, spre bunăstare, spre libertate și spre un context social care să îi permită să își manifeste în mod liber întreaga sa creativitate, dorință și putere de exprimare, de muncă, sau a spiritului  său de întreprinzător.
Și este absolut normal să căutăm să ne ferim de oameni care ne pot pune bețe în roat, sau și mai rău, care ne'ar putea interzice aceste deziderate normale pentru orice ființă omenească normală. 
Sunt de acord cu voi toti, așa cum sunt de acord cu toate persoanele care și-au format propriile convingeri cu bună credință, în baza a ceea ce au văzut sau simțit in momentul în care au văzut ceea ce au văzut și au auzit ceea ce au auzit.
 Din păcate cunoașterea noastră este pe de o parte limitată de sursele pe care le avem, fără a judeca eu aceste surse, iar pe de altă parte cunoașterea este condiționată de Buna credință, de cinstea și corectitudinea surselor pe care le avem și pe care le accesăm ca oameni de bună credință .
Eu am o vorbă care zice cam așa :
"Fiecare om are dreptate atunci când își vorbește singur în oglindă".
Din păcat, atunci când iese din baie și încearcă să vorbească cu alți oameni care și au dat și ei, la randul lo, dreptate când și-au vorbit sieși în oglindă,  încep contradicțiile de viziune și interpretare, precum și contradicții între cele două seturi de convingeri.
Repet, fiecare are dreptate în baza propriilor lor convingeri, formate în baza a ceea ce au văzut, auzit, sau trăit în proprie persoană.
Din păcate, Adevărul adevărat nu o să-l putem ști niciodată  fie și numai prin prisma faptului că Adevărul este infinit iar cunoașterea noastră limitată, în mod obiectiv.
Și iarăși este un fapt psihologic dovedit tendința de a respinge sau de a trata ca false, acele opinii care vin în contradicție cu propriile noastre convingeri, formate în condițiile mai sus descrise, fără a ține cont de faptul că e mai mult ca sigur că persoana din fața noastră a avut la dispoziție alte informații, de la alte surse, la un alt nivel de calitate față de cel al nostru, fără a judeca nivelul acestor calități ale surselor. 
In consecință e greu de judecat un om doar după ceea ce spune sau afirma și cred că ar trebui să dăm timp timpului și să vedem faptele concrete ale acestuia, indiferent cine o fi el, și mai ales să avem posibilitatea de a constata care sunt efectele acestor fapte concrete ale lui.
Nu încerc nicidecum să schimb percepțiile sau convingerile nimănui, ci vă îndemn să fiți circumspecți în a trage concluzii pripite doar în baza a ceea ce ați văzut sau a auzit până acum, pentru că așa cum v-am menționat mai sus, Adevărul cu A mare, adevărul adevărat, este foarte greu de atins.
Pentru mine Patriot înseamnă ați iubi Patria, adică Țara în care te-ai născut, iar naționalist înseamnă să îți iubești nația, adică poporul în sânul căreia te-ai născut.
Asta nu înseamnă că eu dacă îmi iubesc țara sau poporul, adică rădăcinile mele, nu am voie să respect pe cei care își iubesc țara lor și neamul lor, indiferent cine ar fi aceștia.
Eu pot să îmi iubesc țara și poporul și în acelasi timp, să îi respect pe toți ceilalți oameni care își iubesc țara și poporul lor, ca pe un lucru absolut normal și firesc.
Exclusivismul din acest punct de vedere se numește șovinism Și nicidecum naționalism.
Moderația și echilibrul sunt condiții elementare pentru orice persoană de bun simț care are dimensiunea corectă a unor relații normale și armonioase dintre oameni, țări și popoare.
Extremismele sunt forme de exacerbare a unor concepte normale de armonie și bună conviețuire și reprezintă manifestări ale unor deviații psihologice, sau a unor interese economice, care duc la dezbinare și ură în scop de dominare, control și exploatare.
Bineînțeles că asta este doar ceea ce cred eu și nu oblig pe nimeni să creadă același lucru.
Fiecare om este liber să-și formeze propriile convingeri în baza propriei sale experiențe de viață, a propriului nivel de Cunoștințe, de Cultură, Educație și Civilizație.
Să sperăm că o să fie bine pentru toți și rău pentru nimeni.
Doamne ajută la toată lumea în tot și în toate !


* Pentru că ideea de bun simț nu e a mea și nu-i a voastră, Ci a strămoșilor mei, Și a strămoșilor - strămoșilor mei, Din veacul vecilor !...