miercuri, 21 septembrie 2011

Regulamentul grupului “Tribuna Bunului Simţ” de pe Facebook


 
CAPITOLUL 1. Generalităţi
Art. 0. Prezentul regulament este un colaj din mai multe regulamente prezente pe forumurile on-line şi este susceptibil de a fi îmbunătăţit. Sugestiile în acest sens sunt binevenite.
Art. 1. Acesta este un grup constituit pentru “a construi” şi nu pentru “a demola”.
Art. 2. Grupul "Tribuna Bunului Simţ" (TBS), este un forum de discuţii iniţiat şi administrat de “Mişcarea Pentru Bunul Simţ” (MBS), pe o temă precisă: relaţiile inter-umane; cu o finalitate precisă: îmbunătăţirea lor.
Art. 3. "Mişcarea Pentru Bunul Simţ" este o mişcare independentă şi apolitică. Drept urmare „MBS” îşi va subordona toate luările de poziţie şi acţiunile, exclusiv însănătoşirii şi normalizării relaţiilor dintre toate componentele şi membrii societăţii româneşti, lăsând la latitudinea fiecărei grupări sau persoane, libera opţiune a orientării sale politice, faţă de care ne declarăm, în mod democratic, tot respectul şi absoluta echidistanţă.
 Art. 4. „MBS” va milita pentru o schimbarea de atitudine a fiecărui cetăţean, care să vină din interiorul acestuia. Să schimbăm tipul re relaţii din societate, plecând mai întâi de la noi înşine şi abia după aceea să pretindem această schimbare celor din jurul nostru şi autorităţilor.

În consecinţă vă rugăm să ţineţi cont de aceste prime patru reguli fundamentale în toate luările dumneavoastră de poziţie pe acest forum...

CAPITOLUL 2. Reclame, surse, editare, postare
Art. 5
. Fără reclame.
Postarea mesajelor publicitare de orice fel pe forum, sau trimiterea lor în mod direct membrilor grupului prin intermediul mesageriei personale, este interzisă.
Art. 6. Precizaţi sursele.
Dacă folosiţi o informaţie preluată de undeva, vă rugăm să precizaţi sursa. Pentru citatele mai lungi vă rugăm să folosiţi un link către adresa respectivă.
Art. 7. Majuscule.Nu scrieţi cu majuscule! Dacă doriţi să accentuaţi un anumit mesaj încercaţi să o faceţi prin idei şi argumentare şi nu prin utilizarea majusculelor, care în limbajul on-line înseamnă “A STRIGA LA CEILALŢI MEMBRI AI FORUMULUI”!
Art. 8. Grafia mesajelor şi stilizareaVă rugăm să nu folosiţi limbajul de tip chat: sh, tz, k, etc. De asemenea, vă rugăm să nu abuzaţi de folosirea emoticoanelor şi nici de elementele de stilizare a mesajelor: bold, italic, culori etc.
Art. 9. Nu postaţi dubluri.
Nu postaţi la "foc automat" fără a aştepta răspunsuri sau reacţii, (fără a participa la o discuție). Nu postaţi de 4-5 ori la rând același subiect, acelaşi mesaj sau din aceeași sursă. Va fi considerată ca fiind o atitudine agresivă.
Postările care vorbesc despre probleme actuale sunt bune. Postările care sugerează soluții sunt şi mai bune. Postările care susțin, argumentat, soluții sunt cele mai bune!

CAPITOLUL 3. Limbaj, atitudine, stări conflictuale, sancţiuni.
Art. 9. Limbajul folosit
Vă rugăm să nu folosiţi injurii, ameninţări, remarci obscene, rasiste, homofobe sau ameninţătoare.
Ultrajul la adresa celorlalţi utilizatori este interzis. 
Art. 10. Atitudine
 În toate postările lor, membrii grupului vor manifesta respect pentru opiniile celorlalţi.
Vă rugăm să nu fiţi agresivi sau violenţi faţă de ceilalţi membrii ai forumului.
Evitaţi să manifeste opinii care incită la ură, violenţă, rasism etc.
Participaţi la discuţii, nu la conflicte.
Mesajele cu caracter rasist, xenofob, şovin, antisemit, sexual, sau antinaţional sunt interzise.
Nu lansaţi atacuri la persoană, respectaţi-le celorlalţi dreptul la propriile opinii şi credinţe, chiar şi atunci când sunt diferite de ale dumneavoastră. Comentaţi ideile nu persoanele care le emit şi rezistaţi tentaţiei de a-i ataca pe autorii mesajelor cu care nu sunteţi de acord.
Art. 11. Probleme cu un alt membruDacă aveţi probleme cu un alt membru al forumului, vă rugăm să încercaţi mai întâi se le rezolvaţi prin intermediul mesajelor personale. Dacă încercarea eşuează, trimiteţi-i unui moderator reclamaţia dumneavoastră.
Puteţi raporta moderatorilor şi mesajele/discuţiile care vi se par ofensatoare sau deplasate, prin mesaj privat. - Semnalarea mesajelor indezirabile este necesară (cu explicaţii detaliate).
Art. 12. Probleme cu moderarea
Dacă aveţi probleme cu moderatorul, rezolvaţi problema folosind mesaje private.

CAPITOLUL 4. Teme abordate, drepturi, obligaţii, sancţiuni.
Art. 13.  Fiecare membru al grupului are acces la informaţii sau la informare gratuită în cadrul blogurilor:

          http://miscareapentrubunsimt.blogspot.com 
                   http://rareco-tribunabunuluisimt.blogspot.com

Art. 14. Fiecare membru poate posta cu respectarea dispoziţiilor prezentului regulament orice subiect care prezintă relevanţă pentru mai binele societăţii româneşti. Poate fi expusă orice opinie compatibilă cu bunul simţ.
Membrii grupului nu vor putea modifica documentele sau albumele fotografice din grup.
De evitat postările care nu conduc la o discuție; critica de dragul criticii este inutilă. Încercaţi să oferiţi şi soluţii atunci când criticaţi sau să prezentaţi critici la care să cereţi soluţii (deschidere de temă).
În orice dezbatere, discuţiile trebuie să se limiteze la date şi argumente care sunt concludente în rezolvarea problemei ce face obiectul dezbaterii.
Art. 15. Toţi membrii grupului au drepturi şi obligaţii egale.
Art. 16. Înainte de excludere, membrul cu comportament contrar acestui Regulament va primi un avertisment. Pentru injurii, limbaj ofensator şi modificare de documente sau albume fotografice fără acordul administratorilor, membrii vor fi excluşi automat din grup.
Art. 17. Se recomandă asumarea identităţii reale, fără pseudonime sau supranume. Utilizatorii care folosesc identităţi multiple sau împrumută nickname-ul altui membru, vor fi interzişi pe Forum.
Art. 18. Sancţiuni.
Orice atitudine contrarie prezentului regulament va fi sancţionată prompt de primul administrator căruia îi este adusă la cunoştinţă sau care ia cunoştinţă de acest lucru. Sancţiunea maximă este excluderea din grup. 

CAPITOLUL 5. Principii de dialog.
În abordarea temelor şi în luările dumneavoastră de poziţie vă rugăm să respectaţi următoarele principii, extrase din: „A”, „B”, „C”.

A. „Arta Conversaţiei”:

1. Nu folosi vreun cuvânt jignitor, nici nu fă vreo nedreptate vreunei persoane. [Homer]
2. Nu-ţi pierde timpul conversând despre subiecte care nu duc la descoperirea adevărului şi deci nu sunt folositoare omenirii. [Cicero]
3. Nu accepta un lucru necunoscut fără să-ţi dedici timp şi efort să studiezi cu atenţie dovezile legate de acela. [Cicero]
4. Nu corecta partenerilor de conversaţie greşeli gramaticale, de pronunţare, sau provincialisme. [Marcus Aurelius]
5. Fii modest, nu fă parada de cunoştinţele tale enciclopedice. [Marcus Aurelius]
6. Nu-ţi fă partenerii de conversaţie să se simtă inferiori ţie. [Marcus Aurelius]
7. Nu aborda subiecte care pe ceilalţi nu-i interesează.
8. Nu critica vreo soluţie dată de un altul decât dacă tu eşti gata să-i prezinţi lui o altă soluţie mai bună.
9. În orice afirmaţie pe care o faci, chiar dacă eşti "foarte sigur" că ea este corectă, foloseşte Principiul incertitudinii lui "Heisenberg".

B. REGULILE DIALOGULUI CIVILIZAT
                        (Stabilite de Universitatea OXFORD în 1890
           În orice polemică ştiinţifică, socială sau politică, discuţia trebuie să se rezume la schimbul de idei şi numai la acele idei care au contingenţă cu problema respectivă;
           Părţile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii ştiinţifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante în ceea ce priveşte problema discutată;
           Părţile nu au dreptul să aducă în discuţie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nu confirmă validitatea ideilor pe care le susţin;
           Părţile nu au dreptul să pună în discuţie motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuţia de la problema în sine;
           Etichetarea adversarului prin menţionarea şcolii de gândire, clasei sociale, organizaţiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte constituie o încălcare a regulilor polemicii şi dezvăluie slăbiciunea lipsei de argumente.
            În orice polemică purtată civilizat contează numai argumentele invocate de adversar ca individ şi nu ca membru al unei şcoli sau organizaţii.  
             Numai forţa de convingere a argumentelor şi baza acestora sprijină opinia exprimată, iar nu ideologia în numele căreia este abordat punctul de vedere.
           Nu ai dreptate pentru că eşti un gânditor materialist, patron sau muncitor, ci dacă argumentele sunt convingătoare sau nu
                                           Şi

C. Reguli pentru un dialog civilizat Forum „Bacău On-line”
                                http://bacăul.ro/forum/viewtopic.php?t=246


1. Cine merge drept, nu cade niciodată.

2. Cea mai bună minciuna e adevărul.

3. Nu răspunde la provocări; cel mult poţi folosi fraza: "da şi tu ai dreptate, numai că...".

4. A răspunde la jigniri şi provocări înseamnă a deschide "Cutia Pandorrei ", înseamnă a răspunde la manipulare.

5. Nu există duşmani ci doar principii greşite. Degeaba îl criticăm azi pe Boc; mâine va veni în locul lui un alt "Boc" şi ce am rezolvat? Regulile greşite ale societăţii sunt cele care permit lipsa răspunderii şi care favorizează CORUPŢIA. Acestea ar trebui schimbate în primul rând şi apoi oamenii care le pun sau nu în practică.

6. Unitatea e forţa, adevărul e sabia. "Nu-i da săracului un peşte ci o undiţă şi învaţă-l să o folosească". Sunt zeci de forumuri pe net şi accesarea lor poate genera o forţă teribilă, cu condiţia de a se respecta regulile de mai sus.

7. Învaţă de la adversar! În luptă foloseşte puterea adversarului şi schimbă forţa atacului acestuia în direcţia dorită de tine - vezi principiile din artele marţiale.

8. Nu îţi vei învinge niciodată adversarul dacă nu îl respecţi – principiu fair play din sport. Respectă acest principiu şi nu toţi adversarii îţi vor rămâne adversari; unii îţi vor deveni prieteni de nădejde. Adu-ţi aminte că cel mai adesea noi suntem proprii noştri duşmani.

9. Dacă vrei să învingi, învinge-te pe tine însuţi şi la nevoie învaţă să faci pasul înapoi: încearcă să ţii cont de regula de la punctul 5; nici tu nu eşti ocolit de greşeală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu