joi, 5 noiembrie 2015

Cum putem influenţa societatea ...

... în sensul sensibilizării conştiinţei a normelor de bun simţ şi ale omeniei ?
Autor: Remus Constantin Raclău
Se vorbeşte mult de la o vreme despre apariţia unei fracturi între conducerea politică a statului şi populaţia acestuia. În ideea unui răspuns la întrebarea dumneavoastră ar trebui să fructificăm aceasta fractură în folosul nostru.
Să mă explic.
 Se spune că de regulă, “peştele de la cap se-mpute”. Şi dacă urmărim în mod regulat atitudinea şi comportamentul politicului nu putem face altceva decât să constatăm că din păcate oamenii politici de la noi confirmă din plin aceasta zicală.
Politicienii români s-au rupt total de popor trădându-şi rolul şi rostul lor în societate.
 Acţionând exclusiv în interesul lor propriu şi al grupului care i-a promovat pe liste şi susţinut financiar în campanie, aceştia au încetat demult să-şi mai  respecte rolul lor instituţional de reprezentanţi ai alegătorilor, de purtători de cuvânt a nevoilor şi aspiraţiilor populaţiei în forul suprem de conducere al ţării. Le resimţim cu tristeţe completa lipsă de omenie, le observăm cu indignare încălcările celor mai elementare norme de bun simţ şi mai ales, realizăm cu deznădejde profunda lor lipsa de conştiinţă !
Dar, în acelaşi timp, tradiţia sociologică ne aminteşte că “fiecare popor îşi are conducătorii pe care-i merită”... Şi-atunci ?...
Atunci nu ne mai rămâne altceva de făcut decât, să facem în aşa fel încât, să nu ne mai “merităm” conducătorii ! Să profităm de falia creată între ei şi noi, şi să ne desprindem noi - trupul ţării cel rămas sănătos, de capul cel stricat al conducătorilor acesteia, pentru a nu ne lăsa contaminaţi de comportamentul lor: va trebui ca noi să facem totul aşa cum se face în mod normal – cu omenie cu bun simţ şi cu conştiinţa împăcată.
Să fim altfel decât ei, să nu ne lăsăm duşi în ispită şi să-i obligăm să ne vadă aşa cum suntem, pentru ca să-şi dea seama cum am vrea să fie ei. Cum merităm noi – poporul, să ne fie ei - conducătorii! Şi-abia după aceea să-i mai primim la vorbă ...
Scepticii or să ne-ntrebe iute cum se poate face una ca asta, într-o societate în care valorile umaniste s-au degradat în mod considerabil.
Întrebarea lor poartă în sine sămânţa unicului răspuns posibil şi valid. Un răspuns de o simplitate dezarmantă:
-         Atenţie! “În mod considerabil” nu înseamnă nici “complet” şi nici “ireversibil”... S-au uscat nişte frunze. S-au îngălbenit şi se văd cu ochiul liber. Câteva! Alea de mai de sus şi alte câteva care-au venit în contact direct cu ele. Atât! Cangrena încă n-a ajuns la ramuri, n-a ajuns la trunchi şi cu atât mai puţin la rădăcini. N-avem decât să ne scuturăm un pic şi gata, scăpăm de frunzele care ne fac de râs şi care ne fac rău.
Depinde doar de noi: nu trebuie decât să realizăm că nu suntem singuri. Că suntem la fel, de acelaşi fel: “de-o mamă, de-o făptură şi de-o seamă”! Dacă fur, fur de la cineva ca şi mine, care va suferi după paguba produsă şi poate că va fi împins şi el de nevoi să fure de la altcineva, care poate că mă va fura pe mine; dacă înjur sau vorbesc urât, înjur pe unul de-al meu, care va suferi pentru cuvintele pe care i le-am aruncat şi-mi va vorbi şi el la fel;  dacă voi fi lipsit de respect, voi lipsi de respect  pe unul cu care sigur mă voi mai întâlni şi care e logic că nu va putea să mă respecte. Lumea e ca o oglindă: încruntă-te şi vei vedea pe cineva încruntat, zâmbeşte şi vei vedea pe cineva care-ţi zâmbeşte. Şi tot aceeaşi lume se comportă ca un ecou: strigă iubire şi vei auzi iubire, urlă ură şi ură vei auzi. Şi-atunci ?...
Oare n-ar fi cazul să înţelegem c-ar trebui să-ncepem cu noi? Prin exemplul nostru personal?
Cum putem influenţa societatea din jurul nostru?
Prin deşteptăciunea noastră! Dovedind că suntem fiinţe umane dotate cu raţiune şi cu conştiinţă. Gândind pe termen lung şi gândind în mod diferit de cum am fost învăţaţi s-o facem până acum. E imperios necesară o schimbare de paradigmă în gândire: trecerea de la gândirea materialistă (limitată – pentru că materia însăşi este palpabilă, deci limitată şi se poate măsura) la o gândire spirituală (infinită – pentru că raţiunea este imaterială şi nu are limite).
Omul “material”, în absenţa spiritului nu este altceva decât un simplu animal înzestrat cu darul vorbirii. Inteligenţa nu este specifică speciei umane; există multe specii de animale dotate cu inteligenţă, dar aceasta nu le transformă în oameni, întrucât o folosesc instinctiv, pentru a supravieţui în lumea materială – în junglă, în apă, în aer, în pustiu, la câmpie sau pe vârful munţilor.
 Oamenii sunt fiinţe superioare tocmai fiindcă îşi folosesc inteligenţa în mod raţional, gândind, şi dominându-şi instinctele cu ajutorul gândirii. Omul este un animal raţional! Şi raţiunea este forma superioară de organizare a spiritului.
Dacă vom fi capabili să ne transformăm modul de a gândi, dacă vom fi în stare să nu mai gândim material, să nu mai transformăm totul în bani, să nu mai gândim la avantaj, la profit, să nu mai gândim speculativ, dacă vom învăţa să ne obţinem satisfacţiile în mod direct, altfel decât prin intermediul banului, atunci nu vor mai exista câştigători şi perdanţi, şi-abia atunci vor fi create condiţiile de a ne putea transforma din “oameni materiali” în “oameni spirituali”, şi-abia atunci vom avea puterea de a schimba şi lumea odată cu noi, şi-abia atunci vom putea realiza care e sensul vieţii pe pământ, şi-abia atunci vom şti ce-i fericirea, şi-abia atunci ne vom simţi împliniţi...


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu